Омар Хаям е ирански (персийски) енциклопедист, математик, поет, философ, лекар и астроном. Известен е със своя Рубаят, сборник от рубаи. Философията на Омар Хаям,

...
Омар Хаям е ирански (персийски) енциклопедист, математик, поет, философ, лекар и астроном. Известен е със своя Рубаят, сборник от рубаи.
Философията на Омар Хаям,
Коментари Харесай

Замислената душа е склонна към самота: 30 велики цитата от Омар Хаям

Омар Хаям е ирански (персийски) енциклопедист, математик, поет, философ, лекар и астроном. Известен е със своя „ Рубаят ", алманах от рубаи.

Философията на Омар Хаям, доколкото е обществено известна, постоянно се отклонява от формалните канони на исляма. Не е несъмнено дали той има вяра в съществуването на Бог или не, само че се опълчва на възгледа, че всяко съответно събитие или събитие е резултат от божествена интервенция. Той не има вяра и в някакви награди или санкции в задгробния живот. Вместо това счита, че естествените закони изясняват всички феномени в наблюдаемия свят.

Видимите отклонения на възгледите на Хаям от ортодоксалността са причина неведнъж да дава пояснения за отношението си към исляма. Той е заставен да направи поклонение в Мека, с цел да потвърди привързаността си към религията.

В негова чест дано си напомним 30 от най-великите му мисли.

" Колкото по-ниско е душата на човек, толкоз по-високо щръкнал е носа му. "

" Радвай се на този миг. Този миг е твоят живот. "

" Тоз, който обичай е от живота – повече ще реализира. "

" Разкъсай всичко, дето ще ти тежи из път, без тежките окови по-леко се върви. "

" Старай се да живееш в мига летящ по този начин, че да не изпиташ ти горест, обърнал се обратно. "

" За един ден ние не можем да променим живота си, само че за един ден можем да променим мислите си, които постоянно водят до смяна в живота. "

" Не задържай това, което си отива и не отблъсквай това, което идва. Тогава щастието единствено ще те откри. "

" Сприятелиш ли се с простака, не ще се отървеш от позор. "

" Най-скъпият подарък за една жена... внимание. Просто внимание. "

" Тоз, който сълзи лял е – той откровено се смее. "

" Падналите духом умират прибързано. "

" Откъснатото цвете би трябвало да бъде харизано. Започнатото стихотворение би трябвало да бъде дописано. А обичаната жена би трябвало да е щастлива... "

" Не би трябвало, не тъжи, не падай в остра неприязън ти! На тоя свят не сме пристигнали на посетители. "

" Подари себе си на този, който ще бъде признателен, който ще те схваща, обича и цени! "

" Не казвай на Бог че имаш проблеми. Обърни се към проблемите и кажи че има Бог! "

" Не се опасявайте да загубите тези, които не се побояха да изгубят вас. Колкото по-ярко горят мостовете зад тила ви, толкоз по-светъл е пътят пред вас! "

" Аз не се наскърбявам на хората, а просто трансформирам мнението си за тях. Можеш да извадиш индивида от калта, само че не трябва да вадиш калта от индивида. Той би трябвало да го направи самичък. "

" По-добре да приемеш от мъдреца отрова, в сравнение с от простака лекарство. "

" Когато видиш човек в неволя, не си мисли, че животът му претърпява тестване. Това тестване се отнася и за теб. Каква ще е постъпката ти към него? Ще му окажеш помощ или ще се отвърнеш. "

" Откъснах цвете и то умря. Хванах пеперуда и тя умря. И тогава разбрах, че да се докоснеш до хубостта можеш единствено със сърцето. "

" Никога не ме е отблъсквала бедността на индивида, а неговите небогати мисли и душа. "

" Не бързай да помагаш на оня, който не те е молил за това. Не тичай със съвет при оня, който не ти го е желал. Цени себе си, своята дума, своите мисли. "

" Адът и раят са на небето, настояват фарисеите. Погледнах в себе си и разбрах, че те лъжат. Адът и раят не са кръгове в двореца на мирозданието. Адът и раят са двете половини на душата. "

" Единствено на себе си душата остава май дебитор. "

" Страстите не могат дълго време да дружат с искрената обич. "

" Замислената душа е склонна към самота. "

" Когато тя те попита дали я обичаш, не е, тъй като не ти има вяра, а да се успокои сърцето й. Жена е. Достатъчно е да й го кажеш единствено един път, с цел да го помни цялостен живот. Но даже да й го кажеш хиляда пъти, ще желае да го чуе и за хиляда и първи път. "

" Не прави зло – то ще се върне, не плюй в бунар – вода оттова ще пиеш, не обиждай с по-ниския от тебе сан – ще се наложи за нещо да го молиш. "

" Не е ли смешно, че през днешния ден можеш всичко да купиш, а безконечен живот към момента не се купува? "

" Може да се съблазни мъж, който има жена, може да се съблазни мъж, който има държанка, само че не трябва да се съблазнява мъж, който има обичана жена ":

За да изживееш умно живота си, да знаеш би трябвало доста, само че за начало две значими правила помни: по-добре гладувай, само че не яж каквото и да е, и по-добре бъди самичък, в сравнение с с който ти попадне. "

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР